vrijdag 7 juni 2019

Oude Vlaamse Meesters

naar een olieverfschets van P.P. Rubens
De twee apostels Petrus en Paulus, naar een schets van P.P. Rubens door Linda S. Leon


DE PATROONHEILIGEN VAN M'N WOONPLAATS


45/45 cm
Golden open acrylics 
op paneelKanttekening :


Heb ik hier ooit al verteld dat ik omwille van mijn allergie aan olieverf en medium nooit lang na elkaar kon doorgaan met schilderen en iedere sessie met een herstelperiode diende te onderbreken? 
Wel dat probleem is nu opgelost. Ik heb een verf ontdekt die qua textuur, de eigenschappen van olieverf in zekere mate benadert, waarvan de droogtijd bovendien trager is dan bij acrylverf, maar ook weer niet zo traag als voor olieverf. Met eenzelfde kleurintensiteit, die zich ook nog eens schitterend laat mengen. Kortom een verf, perfect voor hoe ik graag schilder... Maar nu komt het belangrijkste van allemaal : deze verf is geurloos en met water uitwasbaar. Geen chemische producten meer nodig, die me ziek maken. Ik ben helemaal in de wolken met mijn nieuwe verf en gebeten om weer wat meer met kleur aan de slag te gaan.

Een bezoek aan de tentoonstelling "Dutch Spring" in het museum voor Schone Kunsten te Brussel heeft me ertoe aangezet om een nieuwe studiereeks te beginnen, waarbij ik een aantal werken van oude Vlaamse meesters onder de loupê wil nemen om hun schildervaardigheden onder de knie te krijgen, met de nieuwe verf die ik me heb aangeschaft.
Dit eerste studietje is er eentje naar P.P. Rubens die het zelf ook schetste, waarschijnlijk als aanwijzing om het in zijn atelier door leerlingen te laten overnemen op een groter werk.
Het sprak me aan omdat het Petrus en Paulus verbeeldt, de twee apostels die toevallig ook de beschermheiligen van mijn woonplaats zijn. Maar ook omwille van de vlotheid van de penseelvoering en het kleurgebruik.
Hopelijk is het plezier, dat ik eraan beleefd heb tijdens het schilderen, ervan af te lezen.

3 opmerkingen :

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.