woensdag 26 april 2017

De beuk erinD21

Aquarel op papier
29,7/42 cm
Het gebied rond Borger moet een ideale vestigingsplaats voor het Trechterbekervolk zijn geweest. Binnen een straal van 5 km treffen we maar liefst 11 hunebedden aan.
Hunebed D21 is een portaalgraf. Het is één van de vijf hunebedden gelegen bij de plaats Bronneger ten noorden van Borger, in de provincie Drenthe. Van deze vijf is D21 de belangrijkste gezien de archeologische vondsten.
Hij heeft weliswaar slechts drie (maar wel zeer grote) dekstenen en oogt fascinerend door de indrukwekkende beuk die de functie van één van de draagstenen heeft overgenomen en verder ook het hele beeld van het hunebed overheerst.
D21 is in 1918 onderzocht door Dr. van Giffen, die ontdekte dat het graf uit meerdere vloerlagen bestond. In elke vloerlaag werden artefacten gevonden. Zo werden er meer dan 600 stuks aardewerk opgegraven. Ongeveer één meter onder de grond trof de onderzoeker de ontbrekende draagsteen aan. Het is waarschijnlijk dat deze steen al tijdens het gebruik van het graf moet zijn omgevallen. Van Giffen plaatste de steen weer terug op de plek waar hij ook nu nog te vinden is.


(bronnen : Wikepedia en www.hunebedden.nl)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.