maandag 16 juli 2018

Mirabrug en het brugwachtershuisje a/d Durme






Mirabrug en brugwachtershuisje a/d Durme door Linda S. Leon



VANAF DE O(E)VERKANT
aQuarelle
14,6 / 21 cm







KANTTEKENING

De Mirabrug is een brug over de Durme (een getijdenrivier die uitmondt in de Schelde en een natuurlijke grens vormt o.a. tussen de Belgische gemeenten Hamme en Waasmunster), die werd gebouwd in de periode 1896-1900 en een belangrijke rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen omwonenden haar opbliezen in een poging de opmars van de Duitsers af te remmen... Deze bouwden algauw een nieuw metalen middengedeelte, met de initialen van hun toenmalige keizer Wilhelm II erin verwerkt. De oorspronkelijk geheten "Durmebrug" kreeg echter haar huidige naam en bekendheid dankzij de Nederlands/Vlaamse speelfilm "Mira"*, een verfilming uit 1971 van het boek "De teleurgang van de Waterhoek" van Stijn Streuvels door Fons Rademakers, met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrollen.

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw bevond de brug zich in zo'n slechte toestand dat ze op een dag niet meer gesloten kon worden en vervolgens jaren geopend bleef staan. Ook het brugwachtershuisje kwam mettertijd leeg te staan en is momenteel nog steeds onbewoond. Gelukkig werd de brug in 1991 herkend als 'beschermd monument' en besloot het Vlaamse Gewest haar in 2000 te renoveren, waarvan hier enkele sfeerbeelden. In 2003 werd ze opnieuw toegankelijk voor het verkeer; dit keer echter niet voor alle vervoer zoals voorheen, maar enkel voor voetgangers en fietsers. 
Aan de Mirabrug vertrekken verschillende fiets- en wandelroutes, o.a door "De Bunt" waar momenteel de Sigmawerken volop aan de gang zijn.

Ik maakte dit aquarelletje van het brugwachtershuisje op de Hamse oever, vanaf de overzijde van de Mirabrug aan de Waasmunsterse zijde van de Durme, slechts een boogscheut verwijderd van de vernieuwde site "De Koolputten".

(* In beeld vanaf 1:22:56)



Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.