zondag 16 december 2018

Zwergengarten Sloss Mirabell - Salzburg

DWERGEN IN SALZBURG

en in mijn schetsboek
29,7/21 cm


KANTTEKENING

Bovenstaande dwergen zijn een schets van twee marmeren beelden, die zich in de Zwerggarten van het Slot Mirabell in Salzburg bevinden. (Om hier een totaalindruk van te krijgen, kan u het prachtige filmpje van 45' uit de link bekijken.)
Tijdens de voorbije zomervakantie bezocht ik deze tuin, waarin 24 verschillende exemplaren van soortgelijke dwergen zijn opgesteld, die oorspronkelijk deel uitmaakten van een reeks van 28 beelden. Deze werden vervaardigd door een beeldhouwerscollectief te Salzburg, bestaande uit o.a Bernhard en Michael Mandl, Sebastian Stumpfhegger en Hans Schwäbl onder de leiding van Ottavio Mosto. Hun inspiratie haalden ze hoofdzakelijk uit Franse spotprenten van hofdwergen uit die tijd.
De dwerg met de uien is één van de twee vrouwelijke gnomen en verzinnebeeldt augustus. De dwerg met de zeis is een recente kopie van eentje die zich in privébezit bevindt en juli of de hooimaand verzinnebeeldt en zo is er voor iedere maand een exemplaar. De meeste van deze barokke beeldhouwwerken werden in de jaren 1700 uit marmer gehakt, gewonnen uit een locale marmergroeve nabij Salzburg. De steen wordt naast  Untersberger- dan ook Salzburger forellenmarmor genoemd.
Wilt u nog meer te weten komen, klik dan op de linken.

Waarom koos ik nu precies deze twee uit en geen andere? Wel, ik schets het liefst datgene waartoe ik me om wat voor reden ook, het meest aangetrokken voel. De reden hier was meervoudig. Eerst en vooral betrof het één origineel beeld (dwerg met uien) èn eentje dat een kopie is (dwerg met zeis), de ene vrouwelijk het andere mannelijk. De schets maakte ik, zittend op een bankje in die "zwergengarten"  in de maand augustus en omdat ik verjaar in de maand juli en  toevallig ook deze twee figuurtjes de mooiste van de reeks vond was mijn keuze snel gemaakt. Bovendien stonden ze ook nog in elkaars buurt zodat ik ze dus beiden, zonder kunstgrepen, in één schets kon vangen ...

Mocht u ooit Salzburg bezoeken is dit slot èn de tuin, cultuurhistorisch beslist een aanrader.

2 opmerkingen :

 1. Grootse tekening van twee onderdeurtjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't Zijn de "kleine" dingen die het doen, denk ik dan maar.
   Dank je voor deze fijne reactie.

   Verwijderen

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.