woensdag 11 september 2024

Carolabrücke Dresden

WAAR IK DEZE LIJNTEKENING SCHETSTE EEN MAAND GELEDEN... 




Skyline Dresden near the CarolaBrücke sketched on location by Linda S. Leon for https://tussendelijntjes.blogspot.com/


SKYLINE VAN DRESDEN VANAF DE ELBEOEVER
 




Deze zomer bracht ons achtereenvolgens naar Dresden, Bautzen, Praag en hun omgeving.
Op weg voor een eerste dag in Dresden, hield ik halt in de buurt van de openluchtbioscoop op de Elbeoever even voorbij de Carolabrug.
Daar lagen nagenoeg alle markante gebouwen van de Stad aan mijn voeten. Wat een prachtig o(e)verzicht was dat! Hoe kon ik daaraan voorbij gaan zonder dit te registreren in mijn reisschetsboek, vroeg ik me af. Omdat we een erg vol programma hadden was mijn tijd hiervoor echter zeer beperkt.
Dan maar alles in één "trek" erop, besliste ik. En ziedaar het resultaat...

Deze morgen vernam ik dat de brug waarover we een maand geleden nog liepen, vannacht opeens was ingestort. "Het kan verkeren" zou Bredero zeggen.
Blijkbaar waren er renovatieplannen, weliswaar voorzien voor volgend jaar, wat me alleszins doet hopen voor de inwoners van Dresden, dat de herstellingen snel zullen doorgaan, want de winter komt eraan en ik las dat een deel van de stadsverwarming door deze ramp is uitgevallen.

Desondanks is de stad ontsnapt aan een nog ergere catastrofe. De brugdelen stortten rond 03.00 uur in, toen er niemand aanwezig was. Overdag is het er bijna altijd druk en zouden er veel slachtoffers zijn gevallen. Achttien minuten voor het ongeluk reed, volgens de lokale autoriteiten, nog de laatste tram over de brug...












dinsdag 3 september 2024

Stenen bruidsbed in het Frerener woud






Freren Großsteingrab im Alt-Frerener Forst- Geaquarelleerd op locatie door Linda S. Leon voor https://tussendelijntjes.blogspot.com/





Großsteingrab in het Alt-Frerener woud

15/21 CM
GEAQUARELLEERD OP LOCATIE
IN MIJN REISSCHETSBOEK






Vééééél ouder dan welke abdij of klooster ook, zijn de dolmens, menhirs en andere megalitische bouwwerken, zoals o.a. dit Großsteingrab dat we in het Alt-Frerener woud (in Emsland - D) ontdekten en waarvan ik, omdat het ècht wel groot was, enkel een gedeelte aquarelleerde in mijn reisschetsboek.

Het is een ganggraf uit het neolithicum met Sprockhoff-Nr. 875. Dit hunebed werd gebouwd tussen 3500 en 2800 v.Chr. en wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur. Het ligt twee kilometer ten noordoosten van Freren, Landkreis Emsland in Nedersaksen, in het Frerener woud en maakt deel uit van de Straße der Megalithkultur.