zondag 30 juli 2017

M'eire Morough - Dendermonde







Vale gier - Gyps Ruepelliii

in mijn schetsboek
21,7/29 cm





Kanttekening:

Van té heftig feesten word je "murg"... In Dendermonde weten ze daar alles van. Daarom hebben ze hun Folkfestival ook, "M'eire Morough" genoemd. Het klinkt Celtic en ziet er geschreven ook wel zó uit - het feest zelf was erg leuk met een gevarieerd programma, ik kan er van meespreken want ben er heen geweest - maar eigenlijk spreek je de naam uit als "meiren murg" of vertaald naar het Nederlands "morgen murw"... 

"Uitgeteld" dus. Zoals de gier die deel uitmakend van de roofvogelshow aldaar, na zijn sessie zonnekloppen met de vleugels wijd gespreid, er op de dag zelf nog het loodje bij neerlegde (zie tek. 3) (Ik vermoed echter dat de feestgangers naderhand niet van de zon uitgeteld waren, maar eerder van de Guinness die er rijkelijk vloeide =])

Een dikke dankjewel aan de organisatoren, het was een fijne zaterdagnamiddag met prachtige muziek, vooral in de tent maar ook op het veld. Veel show tijdens de Highland games en van de roofvogels onder dewelke een enkeling zelfs poogde haar vrijheid terug te winnen.
Ik heb ervan genoten.

Ook bedankt Vale gier, jou tekenen was een waar plezier...









donderdag 20 juli 2017

Nog eens Nel, mijn favoriete model





Some speed sketches of Nel

In my sketchbook
29,7/21 cm






Twice as nice

In my sketchbook
21/29,7 cm




Kanttekening

Nogmaals enkele schetsen van "Valkat" die hier bij mij thuis al meer dan 13 jaar lang een vaste bezoeker is, maar van wie ik pas sedert vorige week de èchte naam heb vernomen bij monde van een achterbuurvrouw die hier zelf amper een jaar woont. Toevallig of niet, maar voortaan zal ze Nel Valkat noemen. Nel mijn favoriete model,  die naam past haar eigenlijk wel. Kortom, ik heb het bijna zo goed getroffen als Rik Wouters met zijn Nel...

Ze is 16 lentes en dus niet meer zo pril, want in kattejaren begint dit toch wel te tellen. Ze leefde naar verluidt al geruime tijd in onenigheid met de andere katten van haar oorspronkelijk baasje en weigert er tegenwoordig nog langs te gaan. Sedert de voorbije winter geloof ik dat ze me definitief geadopteerd heeft. Iedere ochtend komt ze langs voor een kambeurt, gezien ze langharig is best wel noodzakelijk, wil ze geen vacht vol klitten krijgen; vervolgens geef ik haar wat lekkers en wanneer ze voldaan is en het regenachtig of koud weer is, ligt ze voor de rest van de ochtend op de sofa te soezen. Op de zonnige dagen slaapt ze in de tuin bij voorkeur onder struiken zodat er de volgende dag weer werk aan de winkel is om alle takjes, blaadjes, stof en zaadjes uit haar pels te kammen en ze dus een goeie reden heeft om weer langs te komen. Niettemin is ze geen echte huiskat maar eerder een straatkat en ondertussen gekend door de hele buurt, want Nel is dan misschien niet erg "huiselijk" maar sociaal en aaibaar is ze wel. 
Bovendien bezoekt ze meerdere postjes waar er wat lekkers te rapen valt. En wat mij betreft is ze de enige kat die vrije toegang krijgt tot mijn tuin èn mijn huis. Ze heeft ondertussen een kattenluikje gekregen en geleerd hoe ze de hordeur kan openen die haar de toegang ertoe verspert. Mja, katten ... de eigenzinnigheid zelve, niet?









zondag 16 juli 2017

Middeleeuws bouwwerk (2) (fragment 15e Eeuwse kelder)








"Glimsen" in a 15th century cellar

Watercolor
30/42 cm



Kanttekening

De zachte aardetinten van de terracotta vloertegels en het afbladderend pleisterwerk aan de muren waren zo verleidelijk dat ik niet bij potlood alleen wou blijven, maar besloot van ook een aquarel te maken ter plaatse.
De kelder zelf was opgesplitst in twee stukken. Het diepste gedeelte van waaruit ikzelf bovenstaand werk maakte, werd destijds afgesloten met een eiken deur. Hier bewaarden de heren Van Halewijn hun delicatessen en mocht het gewone keukenpersoneel niet komen (maar "bevoorrechte ik" dus wel). De voorste ruimte waarvan ik dit inkijkje aquarelleerde, was wel voor hen toegankelijk...

En hoewel dit bouwwerk gesitueerd is op een 50-tal meter van de Schelde en zich onder grondwaterniveau bevindt, bleek deze kelder kurkdroog. Welke aannemer doet dit tegenwoordig nog na? Of liever, welke bouwheer is nog bereid de tijd en het geld hiervoor ter beschikking te stellen?




zaterdag 15 juli 2017

Middeleeuws bouwwerk








Fragment  keldergewelf (15e EEUW)

Graphite study in my sketchbook
29,7/21,5 cm




Kanttekening

Vorige dinsdag ben ik in dit middeleeuws bouwwerk in Baasrode (BE) de kelders gaan schetsen.
Last thuesday I've been sketching the basements of this building in Baasrode (BE) which dates back to the 15th century.



vrijdag 14 juli 2017

Naar Rik Wouters (4)







Naar een beeldhouwwerk van / After a sculpture of Rik Wouters

Het zotte geweld / The mad virgin

in my sketchbook
29,7/21,5 cm






Kanttekening

De volgende vijf schetsen  maakte ik op 2 juli 2017, de laatste dag van Rik Wouters' overzichtstentoonstelling in Bozar te Brussel.

The next five sketches were made on Sunday 2nd of july, the last day of Rik Wouters' exhibition in BOZAR Brussels.



donderdag 13 juli 2017

Naar Van Tongerloo








Naar een beeldhouwwerk van Van Tongerloo (vriend van Rik Wouters)
"Schaterlach"

Snelschets in mijn schetsboek
15/21,5 cm


Kanttekening

Ik geef het toe, ik heb me eventjes vergist... Ik schetste slechts vier beelden van Rik Wouters en eentje van van zijn vriend, medestudent en tijdgenoot, Van Tongerloo.
Morgen mijn laatste van een beeld dat onmogelijk kon ontbreken op Rik Wouters' overzichtstentoonstelling : "Het zotte geweld" (The mad vergin from 1912)

Maar vandaag dus "De Schaterlach" van Georges Van Tongerloo.





woensdag 12 juli 2017

Naar Rik Wouters (3)








(After Rik Wouters' sculpture)

"Bespiegelingen / Contemplation"



Grafiet schets / Graphite doodle
in mijn schetsboek/in my sketchbook
15/21,5 cm



Kanttekening

Deze en de twee nog volgende schetsen, maakte ik eveneens op de laatste dag van Rik Wouters' overzichtstentoonstelling in Bozar te Brussel.


This one and the two sketches I'll post next, were made on the last day of Rik Wouters' exhibition in BOZAR Brussels.








dinsdag 11 juli 2017

Naar Rik Wouters II








(After Rik Wouters' sculpture)

"Old woman"

Grafiet schets / Graphite doodle
in mijn schetsboek/in my sketchbook
15/21,5 cm





Kanttekening


Deze en de drie schetsen die nog zullen volgen, maakte ik eveneens op de laatste dag van Rik Wouters' overzichtstentoonstelling in Bozar te Brussel.

This one and the three sketches I'll post next, were made on the last day of Rik Wouters' exhibition in BOZAR Brussels.


maandag 10 juli 2017

Naar Rik Wouters I








(After Rik Wouters' sculpture)

"Woman in the sun"

Grafiet schets / Graphite doodle
in mijn schetsboek/in my sketchbook
15/21,5 cm



Kanttekening

De vijf schetsen die de komende dagen zullen volgen, maakte ik op de laatste dag van Rik Wouters' overzichtstentoonstelling in Bozar te Brussel.

The next five sketches I'll post, were made on the last day of Rik Wouters' exhibition in BOZAR Brussels.





zaterdag 8 juli 2017

"Calypso"





The cottage near the stream at sundown

study with watercolor pencils  
in my sketchbook
42/29,7 cm




Kanttekening 

Volgens de veerman was dit lieflijke huisje ooit een cafeetje "Calypso" genaamd. De huidige
eigenaar maakte er zijn thuis van en knapte het hele stulpje eigenhandig op. Best knap werk, niet? 

Note :

According to the words of the local ferryman this cottage once was a pub named "Calypso". Recently the present owner  made it his homeplace and restored it completely with his own hands... Quite a job, he acomplished, didn't he...?