maandag 19 maart 2018

Geraardsbergen


Markt Geraardsbergen door Linda S. Leon


ZICHT OP DE MARKT
(gezien vanaf het Grupello parkje)

grafiet
in mijn schetsboek
29,7/21 cm
KANTTEKENING

Behalve "De Muur" heeft Geraardsbergen beslist nog wel wat andere bezienswaardigheden in petto. De markt is pittoresk en de voornaamste historische gebouwen vind je er nagenoeg allemaal rondom.

Dagelijks zakken een honderdtal toeristen af naar Brussel om daar het befaamde Manneken Pis te gaan bekijken en fotograferen. Toch staan zij op de verkeerde plek. Het oudste en bijgevolg het echte Manneken dat ruim 160 jaar vóór dat van Brussel het levenslicht zag bevindt zich namelijk in Geraardsbergen in het Manneken-Pismuseum op het toeristisch infokantoor. Het werd in 1455 door de toenmalige stadsmagistraat van Geraardsbergen besteld bij de Brusselse beeldhouwer Jan van Der Schelden. Die het 4,5 kg wegende geelkoperen beeldje in 1459 opleverde.
Een kopie ervan uit 1985 is te bezichtigen aan de trappen van het stadhuis op de markt.

Vanaf het Grupello park maakte ik bovenstaande schets van het Geraardsbergse marktplein. Daarop is Manneken Pis niet te zien, maar wel de Bartolomeuskerk die in de 16 de eeuw bovenop de fundamenten van de 12de eeuwse O.LV. ter Maerct Capelle werd gebouwd, de erachter gelegen St. Adriaansabdij en rechts daarvan het Stadhuis en een stukje van de Oudenbergkapel. Door de hoogteverschillen - Geraardsbergen ligt in de Vlaamse Ardennen - zijn de uitzichten er vaak erg aantrekkelijk.

Mocht je er zelf ook eens langsgaan,  vertrek er dan niet zonder de lokale culinaire lekkernij  te hebben geproefd. Mattetaart heeft een door de Europese Unie geografisch beschermde status sinds 2007 en is een gebakje op basis van bladerdeeg en wrongel... licht en lekker.Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.