donderdag 28 september 2017

Engelbewaarder uit het Walhalla (nabij Regensburg)


op Blog(ger) - Kanttekeningen

Guardian angel from Walhalla
Watching over us on our way homeGraphite drawing
In my sketchbook
14,5 / 21 cm

Kanttekening :

Het Walhalla is een neoclassicistische eretempel op een hoog terras bij Donaustauf nabij de Beierse stad Regensburg. Deze Tempel Deutscher Ehren werd tussen 1830 en 1841 gebouwd in opdracht van koning Ludwig I van Beieren en is voorzien van bustes en plaquettes van belangrijke staatslieden, militairen, wetenschappers en kunstenaars uit de "Duitstalige wereld", waaronder deze koning blijkbaar ook Nederland en Vlaanderen rekende (gezien de talrijke bustes van mensen uit onze contreien). Het door Leo von Klenze ontworpen gebouw is genoemd naar het Walhalla uit de Noordse mythologie. Als architectonisch voorbeeld gold het Parthenon in Athene.

Het gebouw is eigendom van de Vrijstaat Beieren, die ook beslist over nieuwe toevoegingen aan de beeldengalerij.

De Nederlanders en Vlamingen  in het Walhalla van wie een buste werd gemaakt zijn; Willem van Oranje, Prins Maurits, stadhouder Willem III, de humanist Erasmus, de rechtsgeleerde Hugo de Groot, de natuurwetenschapper Herman Boerhaave, de zeehelden Michiel de Ruyter en Maarten Harpertszoon Tromp, de schilders Antoon van Dyck, Jan van Eyck, Hans Memling, Frans Snyders en Pieter Paul Rubens.

Wat mij vooral opviel en is bijgebleven was, dat de oorspronkelijke beeldhouwwerken van een veel hoogstaander kwaliteit waren dan degene die recent werden bijgeplaatst en veeleer karikaturen dan portretten lijken... Desalniettemin is het Walhalla de moeite van een bezoek waard wanneer je in de buurt bent, enkel en alleen al om van op de imposante gaanderij van de tempel van het prachtige uitzicht over Regensburg en de Donauvallei te genieten ...Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.