maandag 11 september 2017

Nabij de Szent János Templom - Szentendre Hongarije


op Blog(ger) - Kanttekeningen

Dalmaciërwoningen in Hongarije

grafietstudie
in mijn schetsboek
29,7/21 cm

Kanttekening

Szentendre is de hoofdstad van het district Szentendre (Szentendrei járás) in Hongarije aan de rechteroever van de Donau, met ongeveer 23.000 inwoners. De naam van de stad is afgeleid van de Sint-Andreaskerk die hier in de middeleeuwen werd gebouwd. Szentendre ligt 20 km ten noorden van Boedapest. De weg vanuit de hoofdstad leidt via een licht hellende straat in de richting van het hoofdplein, het driehoekige Fő tér.

Het stadje Szentendre heeft grillige hellingen. Er zijn koffiehuizen (eszpresszó-kavéház), winkels en boetieks. Aan het Fő tér staan alle gebouwen op de monumentenlijst; ze vormen een bonte verzameling van stijlen en kleuren. Op het plein staat een bewerkt smeedijzeren kruis uit de 18e eeuw. In de huizen, de meeste met één verdieping, woonden welvarende kooplieden en handwerkers. Nu zijn er winkels, boetiekjes en cafés in gehuisvest. Op het plein gaan trappen omhoog naar de burchtheuvel (várhegy) waar de fraaigekleurde 13e-eeuwse parochiekerk staat.

De Szt. János-templom of de Sint Janskerk, is een Rooms katholieke parochiekerk en Szentendre's oudste gebouw, oorspronkelijk daterend uit de dertiende eeuw,  maar gereconstrueerd in de 18de eeuw in Barokstijl. 
Vanaf de heuvel waarop de kerk staat heb je een mooie uitzicht over het oude stadsgedeelte en viel mijn oog meteen ook op de achtertuintjes van deze vervallen leegstaande Dalmaciërwoningen, waarin de natuur ongestoord zijn gangetje gaat...

Szt. János-templom is a Roman catholic Parish church and Szentendre's oldest building, first built in the 13th century, then reconstructed in the 18th century in a Baroque style. The old iron stake jutting out above and left of the entrance is actually part of a medieval sundial. Inside the church is a gorgeous carved pulpit. 

I catched some great views of the city from this Church Hill and drew the backyards of these old abandoned Dalmatian houses...


Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Dank je om me hier een teken van je bezoek na te laten.
Thanks for leaving some sign of your presence here.